freeasabird.punt.nl
Zo Vrij als een Vogel [ as free as a bird ]
 
Zowel motor - als zweefvliegen !
Motorfalke -Superdimona
Ask21 - Ka13 - DG505
 
Laatste reacties
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Whisky .... en nog eens Whisky

Whiskyproeverij te Alkmaar m.m.v. Wullie Macmorland 16 Mei 2010-06-11

 

 

 

Zondagmiddag prachtig weer en eigenlijk zonde om mee te doen aan een Whiskyproeverij, ware het niet dat ik toegezegd had graag te komen en Whisky natuurlijk niet echt vervelend vind om te drinken. Na welkom te zijn geheten door de gastvrouwe werd ik na een kleine af te stane  bijdrage samen met 20 andere mede proevers naar een lange tafel begeleid waar al 3 Whisky’s ( allen Blends ) waren ingeschonken en aan de rechter zijde van de opstelling nog 3 lege glazen klaar stonden. Dat beloofde wat, niet in het minst door de imposante verschijning van Wullie Marcmorland , Trotse Eigenaar / Kok van het Alkmaarse Schotse Restaurant en Malt Whisky Bar “Hielander” en Whisky Kenner / Verzamelaar bij uitstek, in vol Schots ornaat, net als de dames in het proefgezelschap keuring in rok zoals het een rechtgeaard Schot het betaamd zijn Kilt te dragen.                    Wullie MacMorland in vol ornaat

                             

Na een korte doch indrukwekkende introductie van Wullie had ik al geen Whisky nodig voor een boeiende middag , ijverig aantekeningen makend voor dit stukje raakte ik al snel in de ban van zijn uitleg over de gebruikte glazen , de soorten Whisky , Blends , Single Malts , Stookprocessen , wetgevingen , spitsvondigheden en smaak. Het eerste glaasje , dat wij eerst mochten ruiken , vervolgens draaien en weer ruiken , rook inderdaad al veelbelovend voor een blend ( mix van alcohol + een deel Malt ) en smaakte minimaal evengoed. Uit een eerdere Wijnproeverij had ik de ervaring dat men meestal met een wat mindere wijn begint en vervolgens langzaam opbouwt , maar hier was al meteen een smaaksensatie. Na de drie glazen gedraaid , geroken en geproefd te hebben werden we na een korte uitleg gestimuleerd een druppel whisky van het ene naar het andere glas te hevelen met een pipet , er bijv. water bij toe te voegen om de invloed van een enkele druppel spectaculair te zien veranderen. DE grappen van Wullie en de gestaag leger wordende glazen ( die overigens niet de vorm van een “Tumbler“ hebben maar eerder van een groot portglas ) zorgden dat de stemming steeds beter werd, en ik mij zorgen maakte , niet geheel onterecht, immers er stonden nog 3 lege glazen en van mijn twee tafeldames mocht ik wat assistentie verlenen bij het legen der glazen die in tegenstelling tot wijnproeverijen NIET worden uitgespuwd.

Alvorens wij na een kort Intermezzo en ongezonde rookpauze aan deel twee begonnen – de Malt’s – kregen we eerst een blinde geurtest. Potjes met een basisgeuren gingen rond om eens te bewijzen hoeveel er niet meer over was van ons reukvermogen. Vanille, Citroen en Gember kregen we er wel uit , maar de rest kon zomaar op “ WC-eend” of “Stallucht” uitkomen.  Verder werden we nu, met behulp van een tabel, gevraagd de Whisky’s te gaan beoordelen naar Kleur, Geur en Smaakkenmerken te classificeren, nog niet zo makkelijk als het leek. Tevens kregen we na het proeven van de Malt een zeer culinair toastje met een salade en plak Cheddar en een toast met zalm. Niet voor de vulling maar om te demonstreren hoeveel de smaak veranderde en paste bij bepaalde gerechten. De Malts waren uitmuntend en ( 8 – 10 en 12 Years ) en zeker bijzonder van smaak. Over verdere bijzonderheden als merken /stokerijen ( Brands ) wil ik hier niet verder uitweiden, te veel feiten, u heeft daar zonder een goed glas Whisky in de hand niets aan. Wel is qua eten Whisky zeer goed met wijn te vergelijken, in zijn restaurant beweert Wullie dan ook altijd de juiste Whisky bij het juiste gerecht te kunnen schenken. Ik daag u uit, zo niet bij een etentje, dan wel bij de Whisky Proef Vereniging die maandelijks plaatsvindt in Heilander te ondervinden of al bovengenoemde waar is.

Mocht informatie hier gegeven, niet volledig, onjuist of verzonnen blijken te zijn, is dat geheel te wijten aan het feit dat de aantekeningen, gemaakt op de proeverij, daags daarna  niet meer leesbaar waren of volstrekt onbegrijpelijk. Mijn excuses daarvoor. En dank aan de Wullie voor zijn boeiende betoog en de uitnodiging en organisatie van de Wijkvereniging Bergermeer. Voor betrouwbare info kunt u altijd even kijken bij de website v Hielander

 

Al met al een prima middagje en letterlijk en figuurlijk met volle teugen genoten.

Daar krijg je dorst van , zo'n blogje schrijven ... doe er nog maar eentje :-)

Reacties

Xiwel op 12-06-2010 02:40
Mooi beschreven, en ik heb geen idee of het klopt. Dwz ik hou niet van en drink geen whiskey of ook maar iets boven de 13%.
 
De man kom ik regelmatig tegen, omdat zijn zaak niet zo ver van mijn huis is. Of ie daar woont weet ik niet, maar ik zie hem wel vaak de hond uitlaten. Met zijn uitdossing en voorkomen is het een absolute smaakmaker van de Alkmaarse binnenstad.
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl