freeasabird.punt.nl
Zo Vrij als een Vogel [ as free as a bird ]
 
Zowel motor - als zweefvliegen !
Motorfalke -Superdimona
Ask21 - Ka13 - DG505
 
Laatste reacties
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Pesie , bedriegertjes en reunie
Gisteren had M. een Reunie van de lagere school ( 6e klas 1973 ) en mocht ik even langskomen om een paar foto's te schieten. Vandaag alles even uitgezocht en de gemaakte foto's in een mapje op het web van Picasa gezet. Mooi gratis programma is dat ook, kost niets en je krijgt er een hoop voor terug.  Het was niet bepaald een zware opgave, er zaten toch wel wat oude bekenden uit mijn inmiddels grijze verleden bij, maar aangezien er geen verdere partners bijwaren ben ik na de groepsfoto ook maar schielijk vertrokken. En omdat ik natuurlijk een optreden met So What ! had.
 
Leuk was de lokatie, nu een speeltuin - de Batavier - met restaurant maar vroeger het Pesiebad.
 
Het oude natuurbad bleek al lang niet meer van deze tijd ( was gruwelijk koud en werd voornamelijk door watervlooien schoongehouden ) maar ik heb er in mijn jeugdin vakantie's heel wat tijd doorgebracht . Hele weken waren we daar , hele gezin geinstalleerd op een handdoek en opwarmen na het zwemmen of ravotten in het  ijskoude water. Samen met mijn 3 zusjes vermaakte ik mij de hele dag bij de - halfopen - houten kleedcabine's, in de klimtoren en met stokjes van de waterijsjes. Pas dat het gezin een beetje zelf kon fietsen of in zijn geheel te vervoeren was zijn we elke zomer dagjes naar het strand in Egmond gegaan. Het zand en de golven trokken toch meer.
het Pesiebad in de Oude Glorietijd ( li. onder ben ik ... )
 
Nu is het dus een speeltuin waar ook nog een item uit een oude speeltuin ( de Bedriegertjes ) uit Bergen NH staat , ook daar kwamen we wel eens als Pa en Moe een goede bui hadden. Tegenwoordig zou de speeltuin niet meer mogen, apparaten met zware balken , onbeveiligde draaiende delen, Hoge glijbanen waar je ook zijdelings af kon vallen. Nee, ik vond het er prachtig, schaafwonden, tanden door lippen en botbreuken op de koop toegenomen. Ook als op gezette tijden de Minatuur Waagtoren van Alkmaar zijn Carrilion liet klinken met de befaamde " Ruitertjes ". Jaja... ik verklap niets. Onderstaande Poster zag ik hangen in het Restaurant van de Batavier, waarvan mijn moeder altijd de tekst zong als we weer eens gingen.
 
 
Af en toe gaan pa en moe
Met ons naar de speeltuin toe
Dat is voor ons kinderen het fijnste wat bestaat
't Is een eind bij ons vandaan
Daarom gaat de karavaan
's Morgens al op weg, dan zijn wij er niet zo laat

Heeft mama een goede bui en is papa niet te lui
Nou, dan gaan we naar de speeltuin
Ma draagt broodjes in een mand,
pa de trommel met verband
En dan gaan we naar de speeltuin En we wippen en we draaien en we schommelen erg fijn
Tot we mis'lijk van het draaien en de limonade zijn
Heel de dag is het dan feest tot we'r uitzien als een beest
Nu wij heerlijk in de speeltuin zijn geweest
 
 
 
Tjonge, ik word weer helemaal sentimenteel...

Reacties

hartvanmijngevoel op 28-10-2007 19:10
zucht.......ik ook Brownie...ik ook !!!!!!!!!!!!!!
Hette op 30-10-2007 13:25
Wat leuk! Ik ken het daar ook!  
Hette op 05-11-2007 08:54
De speeltuin. Niet het zwembad 
femke op 19-05-2008 10:05
hoi Brownie,
 
ik ben op zoek naar foto's van het pesiebad Alkmaar,heb daar heel wat vakanties door gebracht ('65-'77 +-)
wij stonden op de gemeentecamping ernaast,en hadden familie in Almaar (fam.B.Groninger)en zo ben ik bij jou op je site terecht gekomen.
het zal jeugdsentiment zijn,maar ik zou graag een paar foto's van het Pesiebad willen hebben,kun je me die misschien sturen ??
(wi weet sta ik er zelfs op....)
hartelijke groet,Femke.
Josee op 11-07-2008 11:36
@brownie en @Hette
Ikben op zoek naar informatie over de oude speeltuin De Bedriegertjes in Bergen. Voor een stukje voor mijn ouders, die binnenkort 50 jaar getrouwd zijn. Het gekke is dat ik nog wel weet dat we naar de Bedriegertjes gingen, maar veel meer eigenlijk niet. En op internet is ook niet veel te vinden.
Wel weet ik nog van die minifonteinen, waar je als kind nietsvermoedend rondliep en vervolgens kletsnat werd. Had dat wat met die ruitertjes te maken?
Kunnen jullie nog wat meer over die speeltuin vertellen en mij mailen?
Groeten Josee
Josee op 28-07-2008 09:50
@ Brownie
Mijn emailadres is jhlmddd@gmail.com 
Josee op 31-07-2008 08:20
@brownie.
Dank je wel voor je reactie. Die skelterbaan deed bij mij een belletje rinkelen. In mijn foto-album gedoken. En zie hier, ik heb er ook een foto van.
Judith op 18-08-2009 17:22
Hoi Brownie,
 
Ik ben gaan zoeken via internet en tikte Pesiebad alkmaar in....toen kwam ik jou website dus tegen....Mag ik mij voorstellen, ik ben Judith en ben geboren schuin aan de overkant van het vroegere Pesiebad in juli 1963waar ik27 jaar mijn leven doorgebracht heb. Ik was daar ook kind aan huis en heb er heerlijke herinneringen aan, vooral omdat de zomers toen nog erg mooi waren! Mijn broer en ik waren altijd de eerste van het seizoen die naar de kassa renden om een abonnement te regelen voor het hele seizoen....de laatste abonnement 1980 en ook sluitingsjaar van dit bad kostte toen 20 gulden!!!!!
Ik sta in een heel bekend boek met mijn verhaal over het Pesiebad, het boek heet: Ik Was Erbij.....opmerkelijke verhalen uit de historie van Alkmaar en omgeving!!! Mijn verhaal begint op bladzijde 154 linker kolom naar beneden en eindigt rechterkolom op bladzijde 155....misschien ken je het boek al en anders kun je het nog bij de boekhandel kopen, er staan nog mooie foto's in ook!
Ik ben ontzettend blij dat dit bad niet vergeten wordt, het was koud, maar door de warme zomers kon het ook aangenaam lauw worden dat weet ik nog wel!
Voor mij en vele anderen een mooie herinnering. Mijn broer was nog maar 40 jaar jong toen hij 3 jaar geleden overleed en laat vrouw en drie kinderen achter.....maar ben zo trots dat hij de Pesietijdook mee heeft mogen maken!!!
 
Groetjes Judith
 
Judith op 26-09-2009 13:30
Wat leuk om ook van jou te horen, en eh...mag ik vragen wie jou zwager dan is die twee seizoenen meegedraaid heeft in het Pesiebad?
Haha, alle knappe meiden achter hem aan, mij benieuwen, ik heb een vermoeden maar weet het niet zeker!!!!
Ik heb je vermeld hoor op mijn Pesiebad hyves enneh....tsja, die foto deed mij direct al heel veel, ik keek eigenlijk niet naar jou zelf en de andere kinderen die er op staan, maar meer het bad zelf natuurlijk!!!! En de speeltuin!!!
Enfin, is ook weer opgelost....vanmiddag moet je drummen heb ik begrepen in de Pilaren in Alkmaar???? Succes ermee!!!
 
Groetjes Judith
Judith op 28-09-2009 08:15
Nee helaas, Rob G. zegt mij eventjes niets, maar ik zal het eens een aan andere Pesiebad bekenden vragen....hangt er natuurlijk vanaf nu welke twee seizoenen (jaren) hij dan meegedraaid heeft.
Oh ja, zal ik gelijk maar even vertellen dat ik twee dochters heb van bijna 19 jaar (volgende week maandag) en een dochter van bijna 15 jaar......woon samen alweer 4 jaar met nieuwe partner gezellig in Heiloo aan het water! Werk nu 5 jaar voor een particuliere Thuiszorg organisatie en is erg dankbaar werk...zeker na het overlijden van mijn broer ben ik hier aan begonnen om mensen in hun laatste levensfase extra gezelligheid ook te bieden........het is voor mij een roeping geworden!!!
Tsja, kun je nagaan...toen het Pesiebad sloot was ik net 17 jaar!!!!
Zere armen van het drummen? Gut jochie, je bent ook geen 20 meer hoor!
 
Groetjes Judith
Judith op 30-09-2009 07:42
@Kees,
 
Aan de overkant van het water bij de Batavier staat nog één bankje die herinnert aan het Pesiebad, de letters staan er ook nog op...je kunt ze net nog lezen....er staat op de rugleuningNatuurbad Recreatieoord Pesie......dit bankje hadden ze juist expres laten staan..toch wel bijzonder he?? Ik heb daar laatst ook nog gestaan, keek om me heen en alles kwam weer boven.......
Trouwens, gek dat alles nu veel kleiner lijkt!!! Judith
Miek e Botman op 03-05-2010 14:08
Hallo,
Als lid van de historische vereniging zijn we op zoek naar gegevens en verhalen over de oude speeltuin "de Bedriegertjes"aan de Oude Bergerweg in Bergen.
Ook zouden foto's hierover ons zeer welkom zijn.
Bij voorbaat hartelijk dank M. Botman
Marieke op 10-07-2014 15:47

@Judith

Dag Judith, als je tegenover het Pesiebad woonde ken je dan het jongetje Okkie dat in het kleine huisje naast het Pesiebad woonde? Dat was mijn beste vriendje. Na verhuizing uit Alkmaar ben ik hem uit het oog verloren en ik ken zijn achternaam niet.

Judith op 10-02-2015 08:28

@Marieke,

Een laat antwoord van mij!

ja tuurlijk ken ik Okkie nog, kwam ook wel eens bij hem thuis, zijn moeder woont er nog steeds! zijn achternaam is Vrasdonk!

Marieke op 12-02-2015 13:36

@Judith,

Hi, dank je wel!

Kees Bruijn op 12-02-2015 17:11

Grappig ...  het blogje leeft nog steeds :-)

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl